Home  > Algemeen  > Historie

print deze paginaHISTORISCHE FEITEN KONINKLIJKE H.C. & V.V.


De Koninklijke H.C. & V.V. begon haar activiteiten als een cricketclub in mei 1878. In die tijd ontstond reeds de bijnaam ‘De Groote Haagsche’. In 1881 was ook de cricketclub ‘Olympia’ actief in Den Haag; zij begon in 1883 met voetballen. Zowel H.C.C. als Olympia voerden de rood-witte kleuren. Deze zijn nog steeds herkenbaar bij ons clubhuis en de kleedkamers.

Op 7 oktober 1893 vond de fusie H.C.C. en Olympia plaats, waarna de cricketafdeling onder de naam HCC en de voetbalafdeling onder de naam HVV verder ging; toen werden ook de kleuren geel en zwart ingevoerd.
Sedert 1880 speelde H.C.C. cricket op het Malieveld. In 1898 kreeg men de beschikking over een terrein op het landgoed ‘Clingendael’ van Baron van Brienen. Op dit deel van het landgoed, dat de ‘Diepput' was genaamd, wordt nu al meer dan honderd jaar gespeeld. Het terrein van circa 35.000 m2 en de opstallen zijn eigendom van de vereniging, hetgeen in Nederland als een bijzonderheid kan worden aangemerkt.

In 1998 was het precies honderd jaar dat de vereniging bespeler is van ‘De Diepput’, welke bijzondere mijlpaal gevierd is met een uitgebreid feestprogramma ‘100 Jaar Diepput’, tussen oktober 1998 en juli 1999.

In 1975 werd een derde afdeling aan de vereniging toegevoegd: de Haagsche Tennis Vereniging (HTV), die haar sportieve activiteiten ontplooide op de tennisbanen van het naast ‘De Diepput’ gelegen Tennispark WW. Na de bouw van een nieuw squashcomplex kwam in 1978 ook een vierde tak van sport binnen de vereniging: de Haagse Squash Vereniging De Diepput (HSV De Diepput). In 2005 is de Diepput een samenwerking aangegaan met de HSRC, vanaf 2005 komt de squashafdeling uit onder de naam HSRC De Diepput.

H.C.C. en H.V.V. hebben meegewerkt aan de oprichting van de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond en van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Gezien de verdiensten van onze vereniging voor de Nederlandse sportwereld werd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de H.C.C. in 1978 door Hare Majesteit de Koningin het predikaat ‘
Koninklijke’ aan de H.C. & V.V. toegekend.


Banner Stills

Banner Insinger de Beaufort BNP Paribas Wealth Management

Banner Bazuin & Partners
AlgemeenCricketVoetbalTennisSquashSitemapContactColofon